Menu

Jópofa Bolt

Ahol a fa hatás a nyerő

A teafaolaj elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Még nem vizsgálták kellőképpen, hogy ezek a hatások gyógyászati ​​szempontból alkalmazhatók-e?

A teafa távoli Ausztráliából származik. James Cook, a brit felfedező és a körüljáró kutató állítólag a 18. század végén fedezte fel a növényt. Mivel a levelekből frissítő meleg ital készíthető, a növény teafanak hívta. Az ausztrál őslakosok kivontak illóolajat a levelekből, amelyeket többek között a sebek gyógyítására használtak. A múltban az ausztrál hadsereg tagjai szintén felhasználták ezeket a leleteket: Teásfaolajat használtak a bőr sérüléseihez , hogy a sebek ne fertőződjenek meg.
 
Hogyan néz ki a teafa, és hol fordul elő a gyógynövény?


Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) örökzöld cserje vagy fa, amely akár hét méter magasra nő. A levelek teljes margóval tűk alakúak. A kicsi, fehér virágok tüskékbe kerülnek. A teafa a mirtuszcsalád (Myrtaceae) családjába tartozik és Ausztrália keleti partján őshonos.
 
Mely növényi részeket és összetevőket használnak?

A hatékony összetevők az illóolajban találhatók, amely elsősorban a levelekben található. Az olaj akár 60 különféle anyagból áll. A terpinen-4-ol, 1,8-cineol, alfa-pinén és limonén anyagok nagyobb mennyiségekben találhatók.
 
Mit csinálnak az összetevők? Miben segít a teafaolaj?
 
Laboratóriumi vizsgálatok során a teafaolaj gátolja a baktériumok növekedését, ideértve a pattanások kórokozóit is. A kísérleti vizsgálatokból első jelek vannak arra is, hogy a teafaolaj összetevői vírusokat, például herpes simplex vírusokat és a bőrgomba ártalmatlanná tehetnek.
 
A lehetséges alkalmazási területek ezért sokrétűek. A naturopátiás emberek reménykednek a pattanások, szemölcsök , sportoló láb- és körömgomba , valamint herpesz elleni hatásukra . Eddig azonban nem történt orvosi vizsgálat, amely igazolná az ilyen hatásokat. Ezenkívül a teafaolajat jelenleg Németországban nem engedélyezik gyógyszerként, ezért a gyógyszerekre vonatkozó szigorú rendeletek nem vonatkoznak rá.
 
Fontos utasítások:

Ha teafaolajat kíván használni, ezt előzetesen meg kell beszélnie orvosával. Az illóolajat soha nem szabad hígítás nélkül használni, mivel ez bőrirritációt és allergiás reakciókat okozhat.
 
Ennek oka valószínűleg elsősorban a tárolás során keletkező olaj alkotóelemei. Az ilyen bomlástermékek különösen akkor keletkeznek, amikor az olajpalack túl hosszú ideig állt és már nyitott, vagy ha az olajat fénynek teszik ki.
 
Az illóolajokat tartalmazó gyógynövényeket tilos csecsemők és kisgyermekek orr- és szája területén használni, mivel ez kicsiknél légszomjat okozhat. Ez különösen akkor érvényes, ha a kámfor vagy a mentol az olajban fordul elő.
 
Az asztmában szenvedő embereknek előzetesen meg kell tisztázniuk az orvossal, hogy tudnak-e megfelelő gyógyszert szedni. Az illóolajokkal való belégzés tabu számukra, mivel ez kiválthatja asztma rohamot.